Over de opleiding
Heb jij liefde voor God én voor jongeren?
Laat je dan bij de Jongerenwerkersopleiding (JWO) van het Evangelisch College in twee jaar tijd opleiden tot een professioneel jongerenwerker die (al dan niet beroepsmatig) inzetbaar is in de kerk of een christelijke jongerenorganisatie.
5 redenen waarom jij voor de Jongerenwerkersopleiding kunt kiezen:
- Je hebt een hart voor God en voor jongeren.
- Je wilt opgeleid worden tot professioneel jongerenwerker.
- Je wilt een praktijkgerichte opleiding volgen met bevlogen docenten uit het werkveld.
- Je bent bereid te investeren in jezelf en je loopt niet weg voor uitdagingen.
- Je wilt leren hoe je op aanstekelijke wijze het christelijk geloof in deze tijd aan jongeren kunt overbrengen.
Inhoud en studieduur
De Jongerenwerkersopleiding duurt 2 jaar en bestaat uit 12 modulen die elk een bepaald aspect uit het werk van de jongerenwerker uitlichten. In elke module doe je relevante kennis op, ontwikkel je praktische vaardigheden en werk je aan je persoonlijke en geestelijke ontwikkeling. Ook oefen je gedurende de gehele opleiding met het voorbereiden en geven van Bijbelstudies aan jongeren. Op die manier leer je vanuit de praktijk de Bijbel op verantwoorde manier uit te leggen en toe te passen in de leefwereld van jongeren.
Uitgangspunt voor de Jongerenwerkersopleiding is dat de theorie aansluit bij de praktijk. Dit betekent dat de ervaringen uit de praktijk uitgangspunt zijn voor de lessen. Dit kunnen zowel algemene ervaringen uit het werkveld als de eigen praktijkervaringen van studenten zijn. De studenten moeten hetgeen ze leren kunnen toepassen in de praktijk. De opleiding kent een geleid leerplan. Dit wil zeggen dat de onderwijsdoelstellingen vastliggen, maar dat de invulling ervan deels door docenten en studenten samen wordt bepaald. Het onderwijs wordt ingedeeld naar beroepsgerichte thema’s en problemen. Het onderwijs wordt niet aangeboden in gescheiden vakdisciplines, maar de vakken zijn geïntegreerd. Voor de lessen betekent dit een hoge mate van eigen inbreng.
Leslocaties en/of online
Jaarlijks zijn er 20 collegedagen. Deze worden om de week op vrijdag aangeboden in het gebouw van de Wittenberg in Zeist. Daarnaast begint de opleiding met een introductieweekend en is er een jaarlijks experience-weekend.
Doelgroep en toelatingsvoorwaarden
Jongerenwerkers werken over het algemeen heel zelfstandig. Ze moeten veel initiatieven en beslissingen nemen. Vaak staan ze daarbij in een spanningsveld tussen verschillende belangengroepen (bijvoorbeeld jongeren en kerkenraad, of probleemjongeren en buurtbewoners). Daarom moet een jongerenwerker op hbo-niveau kunnen functioneren.
De opleiding wordt daarom aangeboden op een (post-)hbo denk- en werkniveau en kan gevolgd worden als student of als toehoorder.
Kosten
In het studiejaar 2025-2026 bedraagt het collegegeld € 2500,-.
Na de studie
Na afronding van deze opleiding kun je solliciteren naar een betaalde baan als jongerenwerker in de kerk of een christelijke organisatie. Goed opgeleide jongerenwerkers zijn hard nodig en er zijn regelmatig vacatures. Een aantal studenten kiest ervoor zich als vrijwilliger (bijvoorbeeld als jeugdouderling) in te zetten.
Contactinformatie
Evangelisch College
078-6190037
info@evangelisch-college.nl